Vad är en preferensaktie? En guide till fördelar och risker

En preferensaktie är en specifik typ av aktie som fungerar som en blandning mellan en obligation och en vanlig aktie. Som ägare av en preferensaktie har du förtur vid aktieutdelningar jämfört med vanliga aktieägare. Detta innebär att du får utdelning före de som äger stamaktier, vilket kan vara en attraktiv funktion för investerare som söker en stabil avkastning.

Preferensaktier är populära bland många investerare eftersom de erbjuder en fast utdelning. Den fasta utdelningen gör dem särskilt tilltalande i tider när marknadsräntorna är låga eftersom de ger en förutsägbar avkastning. Dessutom har preferensaktier blivit allt vanligare på aktiemarknaderna, särskilt bland fastighetsbolag som ofta använder dem för att finansiera sin verksamhet.

För den som överväger att investera i preferensaktier finns det viktiga skillnader att tänka på jämfört med vanliga aktier. Preferensaktieägare har ett stabilt kassaflöde från sina investeringar, men likviditeten kan ibland vara lägre än för stamaktier. Det är därför viktigt att förstå både fördelarna och begränsningarna innan du tar ett investeringsbeslut.

Vad är en preferensaktie?

Preferensaktier är en form av aktie som ger innehavaren specifika förmåner, inklusive förtur till utdelning och vissa föredragna rättigheter vid likvidation. Den här typen av aktier kombinerar egenskaper från både vanliga aktier och obligationer.

Definition och grundläggande egenskaper

En preferensaktie är ett slags aktie som ger innehavaren rätt till en fast utdelning före stamaktieägare. Detta innebär att om ett företag delar ut vinster, kommer preferensaktieägare att få sin utdelning före stamaktieägare.

Preferensaktier får också förtur vid en eventuell likvidation av bolaget. Det innebär att vid en upplösning av företaget, kommer ägare av preferensaktier att få sin andel av kvarvarande tillgångar innan stamaktieägare.

En annan viktig egenskap hos preferensaktier är att de kan vara kumulativa, vilket innebär att om företaget missar att betala utdelningen under ett visst år, ackumuleras det beloppet och måste betalas ut i framtiden innan någon utdelning kan ges till stamaktier.

Typer av preferensaktier

Det finns flera typer av preferensaktier varav några viktiga inkluderar:

  1. Kumulativa preferensaktier: Dessa aktier ackumulerar obetalade utdelningar, som måste betalas ut innan stamaktieägare får några utdelningar.
  2. Deltagande preferensaktier: Dessa ger utöver den vanliga utdelningen, möjligheten att delta i extra vinster som delas ut till stamaktieägare.
  3. Konvertibla preferensaktier: Dessa kan omvandlas till ett bestämt antal stamaktier, vilket ger ägaren flexibilitet om företagets aktiekurs stiger.

Oavsett typen av preferensaktie, behåller alla dessa aktier vissa grundläggande egenskaper såsom förtursutdelningar och föredragna rättigheter vid likvidation, vilket gör dem attraktiva för investerare som söker säker och förutsägbar avkastning.

Skillnaden mellan preferensaktier och stamaktier

Preferensaktier och stamaktier skiljer sig åt i flera avseenden, inklusive rösträtt, utdelningsregler och hur de prioriteras vid utdelning.

Rösträtt och ägarinflytande

Rösträtt och ägarinflytande varierar mellan preferensaktier och stamaktier. Ägare av stamaktier har vanligtvis rösträtt i bolagsstämman, vilket innebär att de kan påverka besluten i bolaget. Stamaktier kan dessutom vara uppdelade i olika klasser, som A- och B-aktier, där A-aktier ofta har fler röster per aktie än B-aktier.

Preferensaktier saknar oftast rösträtt, eller har en mycket begränsad sådan. Detta innebär att ägare av preferensaktier har mindre inflytande över bolaget och dess beslut jämfört med stamaktieägare. Denna begränsade rösträtt är en avvägning för att få de garanterade utdelningarna som preferensaktier erbjuder.

Utdelningsregler och förtur

Utdelningsreglerna och förturen vid utdelning är en annan central skillnad. Preferensaktier ger sina ägare en på förhand fastställd utdelning. Denna utdelning betalas ut före eventuella utdelningar till stamaktieägare. Förturen till utdelningar gör preferensaktier lockande för investerare som söker stabil och förutsägbar avkastning.

Vid en eventuell likvidation av bolaget har preferensaktieägare företräde före stamaktieägare när det gäller att få tillbaka sitt investerade kapital. Detta minskar risken för ägare av preferensaktier, eftersom de har större chans att få tillbaka sina pengar jämfört med stamaktieägare. Därför anses preferensaktier ofta vara mindre riskfyllda än stamaktier.

Sammanfattningsvis, preferensaktier erbjuder förmåner i form av fastställda utdelningar och högre prioritet vid utdelning och likvidation, medan stamaktier ger rösträtt och ägarinflytande men utan lika förutsägbara utdelningar.

Ekonomiska aspekter av preferensaktier

Preferensaktier spelar en unik roll i investeringsstrategier på grund av deras specifika ekonomiska egenskaper. De erbjuder en balans mellan avkastning och risk och påverkas av marknadsförändringar och inlösenkurser.

Avkastning och risk

Preferensaktier erbjuder ofta en fast direktavkastning vilket gör dem attraktiva för investerare som söker stabila utdelningar. Till skillnad från stamaktier, där utdelningar kan variera beroende på företagets prestationsår, garanterar preferensaktier utdelningar så länge företaget är lönsamt.

Risken är vanligtvis lägre jämfört med stamaktier men högre än för obligationer. Låg risk associeras ofta med preferensaktier på grund av utdelningens företrädesposition.

Det är viktigt att notera att även om preferensaktier innebär en förutsägbar inkomst, har de en begränsad uppgångspotential jämfört med stamaktier. Volatiliteten är dessutom lägre, vilket kan attrahera riskmedvetna investerare.

Inlösenkurs och dess effekter

Inlösenkursen är ett viktigt aspekter av preferensaktier. Företag kan ha rätt att lösa in dessa aktier vid en förutbestämd kurs, vilket kan påverka den totala avkastningen för investeraren.

Inlösenkursen är ofta högre än aktiens inköpspris, vilket kan ge en extra kapitalvinst vid inlösen och kompensera för den annars begränsade uppgångspotentialen. Det är viktigt för investerare att vara medvetna om villkoren kring inlösen, eftersom det kan påverka deras långsiktiga investeringsstrategi.

I osäkra ekonomiska tider kan företag välja att lösa in sina preferensaktier för att minska sina utdelningsförpliktelser, vilket kan vara en potentiell risk.

Påverkan av marknadsförändringar

  1. Marknadsförändringar kan också påverka preferensaktier. Ränteförändringar har en direkt inverkan på preferensaktier då deras fasta utdelningar kan bli mindre attraktiva om marknadsräntorna ökar.
  2. En ökning i räntenivån kan leda till sjunkande priser på preferensaktier, eftersom investerare då söker sig till räntebärande investeringar med högre avkastning. Omvänt kan sjunkande räntor göra preferensaktier mer attraktiva och höja deras marknadspris.
  3. Det är därför avgörande att övervaka marknadens ränteutveckling och dess inverkan på direktavkastning och aktiekursen för att fatta informerade investeringsbeslut.

Praktisk information för investerare

Investering i preferensaktier kan vara lönsamt men kräver noggrann efterforskning och planering. Det är viktigt att förstå var och hur dessa aktier handlas, hur man väljer rätt och vilka skatter och avgifter som kan tillkomma.

Hur och var handlas preferensaktier?

Preferensaktier handlas på börsen på samma sätt som vanliga aktier. De svenska börserna, som Nasdaq Stockholm och NGM, är vanliga handelsplatser för dessa innehav. För att starta behöver investeraren en mäklare eller ett konto hos en nätmäklare. Att ha en bra förståelse för aktiekapital och företagsobligation kan hjälpa vid handelsbeslut. Många svenska preferensaktier finner du inom sektorer som fastigheter och finans.

Att välja rätt preferensaktier

När du väljer preferensaktier, börja med att titta på företagets resultat och skuldsättning. Företag med stabil ekonomi och god utdelningshistorik är ofta säkrare val. Kurspotential är en annan viktig faktor – även om utdelningen är förutbestämd, kan aktiekursen fluktuera. Analysera investeringsmöjligheterna noggrant och överväg om företaget kan upprätthålla utdelningarna på lång sikt. För att minimera risker är det bra att sprida investeringarna över flera företag och sektorer.

Skatter och avgifter

Skatter och avgifter påverkar nettovinsten från dina investeringar i preferensaktier. Utdelningarna beskattas som kapitalinkomst, vilket innebär att skattesatsen vanligtvis är 30% i Sverige. Tabellen nedan sammanfattar de viktigaste kostnaderna:

Typ av kostnad Beskrivning
Kapitalskatt Cirka 30% på utdelningar
Mäklaravgifter Varierar beroende på mäklare
Förvaltningsavgifter Kan tillkomma på vissa konton

För att minska skattebördan kan du överväga att investera genom ett ISK-konto som erbjuder lägre effektiv beskattning. Känn till och förehäv de aktuella skattereglerna och avgifterna för att optimera dina investeringsresultat.

Preferensaktier i olika ekonomiska scenarier

Att förstå hur preferensaktier fungerar i olika ekonomiska situationer är viktigt för att bedöma deras verkliga värde och risk. Följande underavsnitt belyser de mest avgörande aspekterna.

Företagets ekonomiska stabilitet

En företags ekonomiska stabilitet påverkar direkt värderingen och säkerheten av dess preferensaktier. I en stabil ekonomisk situation genererar företaget tillräckligt med likvida medel för att möta sina utdelningsförpliktelser till preferensaktieägarna.

Preferensaktier har prioritet när det gäller utdelning över stamaktieägare, vilket gör dem attraktiva i stabila företag. Kreditvärderingsinstitut, som Moody’s och Standard & Poor’s, spelar här en viktig roll genom att ge insikt i företagets ekonomiska hälsa. Bra kreditvärderingar leder ofta till högre förtroende hos investerare och stabilare utdelningar.

Konsekvenser vid konkurs

Vid en bolagskonkurs behandlas preferensaktieägare olika jämfört med stamaktieägare. Preferensaktier ger rätt till utdelning före stamaktier och kan ge viss skydd för investerare, men de risker som föreligger är betydande.

I händelse av konkurs kan företagets tillgångar först användas för att betala av institutionella lån, banklån och andra skulder, vilket kan minska eller eliminera utdelningar till preferensaktieägare. Därför är investerare som håller preferensaktier i högre risk position vid en konkurs jämfört med innehavare av säkrade lån.

Preferensaktier och institutionella investerare

Institutionella investerare, såsom pensionsfonder och försäkringsbolag, är betydande aktörer i marknaden för preferensaktier. De uppskattar ofta dessa värdepapper för deras förenade stabila utdelning och skydd i utdelning.

På grund av det förutsägbara kassaflödet från preferensaktier, blir de särskilt attraktiva för institutionella investerare som behöver stabil kapitalavkastning och värdemels bevarande. I en varierande ekonomisk situation tillhandahåller preferensaktier en form av finansiellt skydd och flexibilitet för stora institutioner att balansera sina investeringar.

För företag, erbjuder preferensaktier en möjlighet att samla kapital utan att direkt påverka ägarstrukturen lika mycket som nya stamaktier skulle göra.

Fallstudier av svenska företag

Amasten Pref: Amasten är ett fastighetsbolag som har gett ut preferensaktier för att erbjuda investerare en fast årlig utdelning. Genom att använda preferensaktier kan Amasten säkerställa att investerarna får sina utdelningar före stamaktieägarna.

SAS Pref: SAS, ett ledande flygbolag i Skandinavien, har också använt preferensaktier som en del av deras finansieringsstrategi. För investerarna innebär detta en begränsad men förutsägbar inkomstkälla, särskilt i en volatil och konjunkturkänslig bransch som flygindustrin.

Eniro Pref: Eniro, ett bolag inom digitala tjänster, har använt preferensaktier för att locka investerare genom att erbjuda stabila utdelningar. Detta är särskilt viktigt för bolag som genomgår omstruktureringar eller förändringar på marknaden.

Oscar Properties Pref: Oscar Properties är verksamt inom fastighetssektorn och har emitterat preferensaktier för att dra in kapital utan att öka skuldsättningen. Genom preferensaktier kan de ge investerare en säker inkomstström samtidigt som de bibehåller finansiell flexibilitet.

Victoria Park Pref: Victoria Park, ett annat fastighetsbolag, använder preferensaktier för att ge förtur till utdelning för sina investerare. Detta gör aktien attraktiv för de som söker stabila och förutsägbara avkastningar.

Akelius Pref: Akelius är specialiserat på bostadsfastigheter och har använt preferensaktier för att erbjuda investerare både stabilitet och säkerhet när det gäller utdelning. Detta är ett sätt att säkerställa tillgång till kapital utan att öka skuldbördan.

Sagax Pref: Sagax är ett bolag som investerar i kommersiella fastigheter och preferensaktier är en del av deras finansieringsstrategi. Preferensaktieägarna får förtur vid utdelningar, vilket gör aktien mindre riskfylld jämfört med stamaktier.

Balder Pref: Balder, ett av de större fastighetsbolagen i Sverige, använder preferensaktier för att erbjuda en förutsägbar och stabil utdelning. Detta är attraktivt för investerare som vill ha mindre volatila investeringsalternativ.

Fast Partner Pref: Fast Partner har fokuserat på att ge ut preferensaktier för att bibehålla stabilitet och säkra utdelningar för sina investerare. Detta minskar riskerna och attraherar kapital från en bredare investerarkrets.

Ratos Pref: Ratos, ett investeringsbolag, har använt preferensaktier som ett verktyg för finansiering av sina investeringar. Genom att erbjuda fasta och förutsägbara utdelningar kan de locka konservativa investerare som söker stabil avkastning.

Avslutande reflektioner

Fördelar med preferensaktier inkluderar regelbundna utdelningar och företrädesrätt vid utdelningar. Dessa egenskaper gör dem attraktiva för investerare som söker stabilt kassaflöde.

Nackdelar kan vara begränsad tillväxtpotential jämfört med stamaktier. De fasta utdelningarna innebär att om företaget gör stora vinster, går extra utdelningar till stamaktieägarna.

Rättigheter för preferensaktieägare består i huvudsak av företrädesrätt vid vinstutdelning. I vissa fall kan de även ha företräde till andra tillgångar än kontanter, om sådana utdelningar sker.

Framtida avkastning på preferensaktier är mer förutsägbar tack vare fasta utdelningar, men kan vara lägre än för stamaktier.

Ett företag som utfärdar preferensaktier förbättrar sitt kassaflöde genom att attrahera investerare som söker säkerhet.

Det är viktigt för investerare att förstå att även om preferensaktier har sina fördelar, särskilt i termer av regelbundna utdelningar, finns det också risker förknippade med lägre tillväxtmöjligheter.

Investering i preferensaktier passar bäst de som önskar en balans mellan säkerhet och avkastning.