Välja hedgefond

Det kan vara svår att veta var man ska placera sina besparingar, men att välja en hedgefond kan vara en bra idé för den som vill ha en långsiktig avkastning på sitt kapital. En hedgefond är, enkelt beskrivet, en fond för specialfonder. Den här typen av fond placerar inte bara i aktier eller värdepapper utan gör lite friare val av placeringar och de har även lite friare regler när det kommer till belåning. En bra hedgefond kan säkra en stabil avkastning oavsett ränteläget eller hur aktierna står i värde. Det är förvaltaren av fonden som kan se till att en avkastning skapas med hjälp av olika investeringar. Fondens portfölj kan innehålla allt ifrån råvaror till obligationer och kan ofta ha en ganska unik hopsättning. Det finns många olika varianter av hedgefonder, alla har olika insättningskrav och förvaltas med olika strategier.

Vem borde välja en hedgefond?

Eftersom avgifterna är lite dyrare och hedgefonder mer komplexa än vanliga fonder och aktier så krävs det att man läser på en hel del innan en potentiell investering. Det kan vara svårt för nybörjare att sätta sig in i alla detaljer, men är man intresserad är det ett bra komplement till andra investeringar. Har man bara tid att läsa på och lära sig så passar en hedgefond de flesta. De passar dock bäst till de som har lite större portföljer.

Två dominerande kategorier

Det finns två stycken typer av hedgefonder som ligger i framkant i Sverige. Den ena är en så kallad ”fond-i-fond, multistrategi” som investerar i andra hedgefonder och den andra är en ”lång/kort, Europa” som lägger fokus på blankning av fonder samt att investera i billiga aktier som sedan förhoppningsvis stiger. Blankning betyder att hedgefonden lånar aktier från företag och säljer dem dyrt för att sedan köpa tillbaka dem billigt när kursen sjunker.

Denna sida tar upp vad hedgefonder är och i vad för syften man använder dessa typer av investeringsvägar.