Att byta elavtal med hjälp av Elavtaldirekt

Elavtaldirekt är en webbportal som jämför elavtal utifrån exempelvis rörligt pris, fast pris, miljöperspektivet och bindningstid. Så här kan ett bättre elavtal hittas med tjänsten.

Välj årsförbrukning

Första steget är att välja årsförbrukning inom tre intervaller:

 • Upp till 2000 kWh (hyresrätt)
 • Mellan 2001 – 5000 kWh (bostadsrätt)
 • Mellan 5000 – 20 000 kWh (villa)

Framförallt är det just årsförbrukningen som avgör vilket elbolag som blir billigast. Detta utifrån att de har olika fasta och rörliga kostnader.

Se listan på Elavtaldirekt

Efter att årsförbrukning valts presenterar Elavtaldirekt en anpassad lista på elbolag. Dessa presenteras utifrån pris med billigaste elbolaget högst. Däremot är det inte alltid enbart pris som är viktigt att förhålla sig till. Vid varje elbolag visas även följande information:

 • Avtalsform
  Det vanligaste är rörligt pris vilket innebär en rörlig kostnad för varje kWh. Men det finns även alternativet med Timpris – även om väldigt få elbolag använder sig av detta.
 • Uppsägningstid
  En vecka eller två månader? Det kan skilja en hel del gällande uppsägningstiden. Samtidigt är inte 2 månader lång tid gällande avtal för ett hem.
 • Miljöval
  Hur stor del av energin kommer från förnybara energikällor?
 • Välkomsterbjudande
  Ett sätt att locka till sig kunder är att ha välkomsterbjudanden. Det kan vara allt från att ge 500 kr i en matbutik till 250 kr i Superpresentkort. Som kund kan det absolut vara värt att se på dessa erbjudanden men de som har tänkt att ha elavtalet under något år bör primärt se på helhetskostnaden.

Läsa recensioner och få helhetsbild

De som vill ”gå på djupet” kan även läsa längre recensioner på Elavtaldirekt. I dessa texter lyfts hur de olika elbolagen arbetar, dess fördelar och nackdelar.

Besök elbolaget och teckna avtal

Sista steget är att klicka på de länkar som går till elbolagens hemsidor. Det är sedan där som avtal tecknas. Uppsägning/flytt från gammalt elbolag behöver sällan göras då det nya elbolaget hjälper till med detta. Något avtal knyts alltså inte med Elavtaldirekt då dessa enbart jämför priser och andra faktorer hos elbolagen. Detta på ett liknande sätt som Pricerunner jämför priser och länkar till de butiker som har produkterna till salu. Men det betyder ju inte att Pricerunner säljer produkterna.

Det är alltså även viktigt att läsa igenom avtalet från elbolaget då informationen inte till 100 % säkerhet är uppdaterad på Elavtaldirekt.se.