Investmentbolag i fondformat

Många svenskar föredrar att spara i fonder framför att investera i aktier. Fonderna ses helt enkelt som ett tryggare alternativ. Det finns dock flera fördelar med att istället köpa investmentbolag – en typ av bolag som i mångt och mycket liknar just en aktiefond. Detta i hänseendet att de har som affärsidé att investera i andra bolag och därmed i regel erbjuder en bred portfölj med omedelbar riskspridning.

Är du intresserad av att investera i sådana bolag men är ännu inte beredd att släppa sargen utan föredrar att hålla dig till ditt fondsparande? Då kan du överväga att börja spara i en investmentbolagsfond. En sådan fond ger dig nämligen det bästa av två världar: du får möjlighet att köpa Investor, Kinnevik, Industrivärden och andra liknande fina bolag, dock i fondformat istället för i en aktieportfölj. Detta är ett bra alternativ för dig som känner dig lite skeptisk till aktiehandel men ändå vill doppa fötterna i vattnet. Du kan på sätt och vis se fonden som ett insteg till insteget.

Fonder med en hög andel investmentbolag

Det finns inte mindre än fyra fonder som kretsar kring investmentbolag vilka kan handlas hos Avanza och Nordnet:

  • SEF – Kavaljer Investmentbolagsfond A
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  • Spiltan Globalfond Investmentbolag
  • Tellus Globala Investmentbolag

Dessutom kan du via Nordnet eller fondbolaget Kvartil även handla fonden Kvartil Investmentbolag+ Calculus A.

Den mest populära av de olika investmentbolagsfonderna är Spiltan Aktiefond Investmentbolag – en aktivt förvaltad fond som nyligen sprang om den populära indexfonden Avanza Zero sett till antalet ägare hos Avanza.

Fördelarna med att investera i en investmentbolagsfond

Så vilka fördelar finns det då med att spara i en investmentbolagsfond jämfört med att köpa ett (eller flera) investmentbolags aktier?

Fördelarna innefattar att:

  • Du slipper frångå ditt fondsparande och behöver inte ta steget till att köpa aktier.
  • En investmentbolagsfond viktar automatiskt de olika innehaven utifrån sin investeringsfilosofi.
  • Vissa fonder av detta slag håller koll på bolagens substansvärden och viktar ner de bolag som handlas till en betydande premie respektive viktar upp investmentbolag med en rabatt.
  • Det är lite enklare att månadsspara i en fond än i en aktie.