3 skäl att byta till säkerhetsdörr

Har den gamla dörren gjort sitt eller lever den kanske inte upp till dagens standarder av någon annan anledning? Kanske har du en funktionsduglig dörr men även då kan det vara värt att byta ut den till en säkerhetsdörr. Det finns tre stora skäl till varför dessa är bättre:

  • Inbrottssäkra
  • Brandtäta
  • Ljudisolerande

I den här texten kan du läsa mer om samtliga punkter i tur och ordning. Kanske blir du övertygad om att det är dags för en säkerhetsdörr även i ditt hem eller kanske inte – det är åtminstone värt att överväga tanken.

Mindre risk för inbrott med säkerhetsdörr

Gamla dörrar är inte särskilt svåra att bryta sig in i och det är främst på den här punkten som säkerhetsdörrar sticker ut. Dessa dörrar finns i olika säkerhetsklasser – ju högre klass desto bättre skydd mot inbrott. Klassen som heter RC 3 är dock den mest vanliga och gör det tillräckligt svårt och tidskrävande för en inbrottstjuv att ta sig in, att det är bättre att avstå.

Med en bra säkerhetsdörr behöver man alltså inte oroa sig för inbrott i samma utsträckning som man kanske behöver med en helt vanlig dörr i till exempel trä – som kan brytas upp på någon minut eller kanske till och med på ett par sekunder.

Brandtätt

En säkerhetsdörr har också en förmåga att stänga ute både brand och rök under betydligt längre tid än en vanlig dörr. Visst kommer både eld och rök tränga sig in förr eller senare om den utvecklas fullt ut men man får mer, värdefull, tid att spela på. Detta är en stor fördel främst för den som bor i flerbostadshus där det börjat brinna utanför den egna bostaden. Man får en chans att hinna ta sig ut, innan branden hunnit ta sig in.

Ljudisolerande

En tredje bra egenskap som finns när det kommer till en säkerhetsdörr är dess förmåga att stänga ute ljud. Detta är kanske också en större fördel för den som har en trappuppgång eller liknande utanför dörren. Kanske har du grannar som pratar högljutt där utanför eller en granne med en skällig hund. Höga ljud kan vara otroligt störande, speciellt under kvällar och nätter. Med en säkerhetsdörr stannar ljudet på rätt sida av dörren och man slipper irritera sig i onödan.