IT-jättar i Advisor PPMfond

Den moderna tekniken är smått fantastisk, inte minst när man tänker efter och inser hur pass långt vi faktiskt har kommit bara under de senaste tio eller tjugo åren. Idag bär vi med oss vår smartphone överallt och många av oss använder inte längre hemtelefonen. I de yngre åldersgrupperna är det till och med många som inte ens känner till att landlinan tidigare utgjorde en livslina i våra hem, och förstår inte hur vi kunde använda oss av fasta telefoner som med en trasslig sladd var kopplade till ett uttag i väggen.

Dagens jättar inom teknikbranschen sysslar inte med fasta telefoner utan ägnar sig helt och hållet åt mobila enheter såsom smartphones och surfplattor, bärbar teknologi såsom smarta klockor och aktivitetsarmband, samt molntjänster, webbaserade mjukvaror och många andra tekniska uppfinningar som vi tidigare knappt hade kunnat drömma om. Och utvecklingen går snabbt, ibland nästan för snabbt. Men företag som arbetar med den nya teknologin är trots det intressanta ur en investerares perspektiv. Enorma summor pumpas in i uppstartsföretag och uppstickare, samtidigt som de stora jättarna omsätter belopp som är så stora att det knappt går att föreställa sig hur mycket pengar det egentligen rör sig om.

Bland IT-jättarna på Nasdaq-börsen återfinns Apple och Googles moderbolag Alphabet, samt mjukvaruutvecklaren Microsoft, den sociala plattformen Facebook, processortillverkaren Intel, mjukvaruutvecklaren Oracle, datorkommunikationsbolaget Cisco, datortillverkaren IBM, mjukvaruutvecklaren SAP och datorkommunikationsbolaget Qualcomm. I denna artikel kommer vi att granska en del av dessa aktörer lite närmare och ge dig mer kött på benen avseende vilka som kan vara värda att investera i.

PPM-spara via Advisor

Som pensionssparare har du flera olika alternativ att välja bland, när det kommer till fonder som placerar sitt innehav helt eller delvis i teknikbolag. För många av oss saknas dock den tid och det intresse som krävs för att sålla bland en massa fonder i hopp om att hitta en handfull guldkorn att välja till sin fondportfölj. Som tur är finns professionella fondförvaltare att ta hjälp av, som till exempel fondförvaltaren Advisor. Detta bolag har haft bra ökning och deras fonder Advisor Världen med flera, går starkt in i ny teknik och innovationer. Genom att lämna över ansvaret för förvaltningen av dina fonder (såväl traditionellt fondsparande som premiepensionssparande) till en förvaltare, säkerställer du att din fondportfölj får den aktiva förvaltning som den förtjänar utan att du själv behöver hålla koll på de senaste börsnyheterna för att veta vilka marknader du ska investera i.

Din fondförvaltare ser till att du inte sitter fast i fonder med en negativ värdeutveckling, bara för att du en gång i tiden valde bioteknikfonder eller energifonder, eftersom du trodde att de skulle ge din portfölj en boost. Genom att lämna över förvaltningen till en förvaltare som vet vad den sysslar med, och inte låter dina fonder ligga och skräpa år ut och år in, behöver du inte längre gå in på Pensionsmyndighetens webbplats med jämna mellanrum för att se över ditt innehav och byta fonder.

Apple sitter på tronen

I april 2016 tillkännagav Apple den första nedgången någonsin i försäljningen av iPhone-telefoner. I samband med detta frågade sig många om företagets storhetstid var på väg att gå mot sitt slut. Trots oron kring företagets försäljning, fortsätter Apples aktie att stiga. Företaget hade 2015 de högsta intäkterna (233 miljarder dollar), den högsta vinsten (53 miljarder dollar), de största tillgångarna (239 miljarder dollar) och det högsta börsvärdet (586 miljarder dollar) av de globala teknikbolagen. Apple är inte bara det största teknikbolaget i världen, utan också det åttonde största bolaget i hela världen. I skrivande stund har Apple ett börsvärde på 630 miljarder dollar, att jämföra med Alphabets börsvärde på 564 miljarder dollar och Samsungs dito på 161 miljarder dollar.

Försäljningen av den senaste modellen, iPhone 7, har dock inte givit Apple någon injektion av intäkter. En rapport som ett tyskt analysföretag nyligen släppte, indikerade att försäljningen av iPhone 7 är lägre än förra året. Denna analys är baserad på data från de europeiska och asiatiska marknaderna. Denna rapport fick Apples aktie sjunka med så mycket som 2,7 procent, men verkar så här i efterhand dock inte ha skadat aktien i någon större utsträckning.

Samsung utmanar men räcker inte till i dagsläget

En annan telefontillverkare som fick se sin aktie falla betydligt mer än så, nämligen hela 7 procent, var sydkoreanska Samsung. Detta var ett direkt resultat av det uppmärksammade problemet med deras smartphone Galaxy Note 7, som plötsligt kunde fatta eld. Detta problem ledde till att Samsung först stoppade försäljningen av denna mobila enhet, återkallade den och erbjöd sina kunder nya exemplar i utbyte, för att senare lägga ner tillverkningen av telefonmodellen helt och hållet. Samsungs flaggskeppstelefon Galaxy Note 7 var tänkt att hjälpa bolaget att ta sig förbi sin stora rival på marknaden, Apple, men så blev alltså inte alls fallet. Den kaskad av negativa tidningsrubriker som följde detta debacle, fick istället investerarna att oroa sig över hur pass mycket detta misslyckande egentligen skulle kunna skada Samsungs rykte.

Google ger sig in i leken på allvar

Google, som under de senaste åren har samarbetat med olika telefontillverkare för att ta fram mobiltelefoner i den så kallade Nexus-serien, har nu också givit sig in i jakten på smartphonetronen. Under oktober månad presenterade man nämligen sin alldeles egna smartphone, vid namn Google Pixel. Numera tävlar alltså inte Google och Apple bara med varandra när det gäller operativsystem (Android vs. iOS), samt på webbläsarmarknaden (Chrome vs. Safari) utan också på mobiltelefonmarknaden (Pixel vs. iPhone).

Alphabet, som är det moderbolag till Google som bolaget i slutet av förra året introducerade, är också moderbolag till biotechföretaget Calico, riskkapitalbolagen Google Capital och Google Ventures, bredbandsbolaget Google Fiber, IoT-bolaget Nest Labs, sjukvårdsteknikföretaget Verily och det hemliga forskningsinstitutet X. Det rör sig alltså om en hel rad med olika företag som alla har en sak gemensamt: de är alla verksamma i en bransch som på ett eller annat sätt förlitar sig på den moderna tekniken. Alphabet är alltså som en godispåse bestående av olika godbitar till techföretag, som alla har potentialen att dominera sina respektive marknader.

Ökad efterfrågan på molntjänster får Microsoft att växa

Den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley förutspår att Microsofts molnprodukter kommer att stå för 30 procent av bolagets totala intäkter när vi skriver år 2018 i vår kalender. Mycket talar för att detta påstående kommer att visa sig stämma, eftersom en trend är att vi rör oss mer och mer ifrån den traditionella, programvarubaserade mjukvaran och i större utsträckning använder oss av webbaserade applikationer och molntjänster. Förra året stod Microsofts molntjänster för 11 procent av företagets intäkter men detta segment har all potential att öka kraftigt under de närmaste åren. Vad är då de molnbaserade tjänsterna? I Microsofts fall handlar det om Office 365, som till skillnad från det traditionella officepaketet kan nås från vilken internetuppkopplad dator som helst, Azure, vilket är en samling av molntjänster för wepp- och apputvecklare, samt Microsofts webbaserade CRM-system.

De senaste siffrorna pekar också mycket riktigt i denna riktning. Microsoft släppte nyligen försäljningssiffrorna för årets första kvartal och de har faktiskt förväntat de uppskattningar som olika analytiker har gjort. De molnbaserade tjänsterna har ökat signifikant och intäkterna från Azure har till exempel mer än fördubblats. Övergången till molnbaserade tjänster är den enskilt största möjligheten på marknaden som Microsoft har haft på många, många år hävdar vissa bedömare. Möjligheten att öka företagets totala intäkter och vinst är god och Microsoft satsar därför allt mer på molntjänsterna.

Övriga delar av företagets verksamhet

Leveransen av PC-datorer världen över var under september månad 2016 något bättre än förväntat. Trots det handlar det om en nedgång på 3,9 procent, vilket gör att andra delar av Microsofts verksamhet blir desto viktigare. I juli månad i år tillkännagav företaget att man inte kommer klara av att nå målet att få operativsystemet Windows 10 att installeras på en miljard enheter inom tre år från lanseringen 2015. Däremot verkar operativsystemet gå hem hos företagen, där Microsoft istället har sett en ökning av sin marknadsandel. Försäljningen av operativsystemet Windows och spelkonsolen Xbox sjönk med 1,8 procent jämfört med året dessförinnan och uppgick till totalt 9,29 miljarder dollar. Detta resultat överstiger ändå förväntningarna som många analytiker har haft, där 8,88 miljarder dollar har nämnts som en siffra som försäljningen uppskattningsvis skulle uppgå till.

Företaget satsar också på sakernas internet, eller Internet of Things (IoT), vilket är samlingsnamnet för alla de prylar vi förväntas skaffa och som ska vara uppkopplade mot nätet. Vi ska bland annat kunna styra olika saker i hemmet, allt från gardiner till lampor och köksvaror, och alla saker runtom kring oss ska vara uppkopplade mot internet. Företagets intresse av IoT är liksom framgången för de molnbaserade tjänsterna goda anledningar till optimism inför framtiden. I takt med att allting runt omkring oss blir uppkopplat, och då även officepaketet och andra programvaror, är det naturligtvis viktigt att denna IT-gigant hänger med i utvecklingen och så här långt tyder allting på att Microsoft kommer att vara ett av de företag inom teknologibranschen som på allvar kommer att kunna utmana Apple om kungatronen. Det kommer inte att ske idag och inte heller imorgon, men kanske inom en snar framtid.