Vad anges i en ansökan om kreditlån?

Vad anges i en ansökan om kreditlån?

När du ansöker om ett kreditlån är det två sorters information som lämnas. Det ena är information kring dig som långivare så som personnummer och bankuppgifter. Det andra är ekonomiska uppgifter som delvis ligger till grund för den kreditprövning som kreditgivaren är tvungen att genomföra innan krediten kan beviljas.

Personlig information – Vem ansöker om krediten?

Det är generellt inte mycket personlig information som behöver anges i ansökan. I och med att personnummer anges kan man snabbt få fram namn och folkbokföringsadress.

Därefter är det något olika om bankkontonummer ska anges direkt på ansökan till kreditlånet eller om detta anges i det fall du blir beviljad det och därmed kommer få det utbetalt.

För att vara säker på att inte ansökan sker på någon annan person använder de flesta kreditgivare Bank-ID för identifiering av låntagaren. Dessutom brukar det finnas en spärr som gör att pengar enbart kan betalas ut till ett bankkonto som ägs av den person som genomfört kreditlånsansökan.

Ekonomisk information – Ska ansökan beviljas?

Det första du anger i en ansökan om kreditlån är hur stor kredit du vill ha. Du anger även önskad amorteringstid. En punkt som avgör om du får lånet beviljat eller inte är hur stort lån du vill teckna i förhållande till din ekonomiska situation.

I ansökan anger du även din nuvarande lönenivå. Om långivaren har orsak att tvivla på denna lönenivå kan de begäran in lönespecifikationer eller liknande dokument som bevis på att du verkligen får denna lön. Det kan exempelvis vara om du angett en betydligt högre lön än som är registrerat på föregående deklaration.

För att öka chansen att din ansökan om kreditlån ska gå igenom kan du välja att ha en medsökande. Det är en person som därmed delar risken och ansvaret för lånet tillsammans med dig. Om du inte betalar lånet, och därmed inte håller dig till avtalet, kan den person som är medsökande bli krävd på skulden. Detta gör alltså att två personer tar ansvar för att skulden blir betald vilket ökar chansen att få ansökan godkänd. Det kan även innebära att man kan ansöka och bli beviljad större belopp än om enbart en person ansöker.

När sedan kreditbolaget fått en ansökan om kreditlån genomförs en kreditupplysning. Det är uppgifterna från denna upplysning samt de uppgifter som anges på ansökan som ligger till grund för om de ska bevilja ansökan eller inte.