Etablerad skribent

Fredrik Virtanen jobbade tidigare som journalist på Aftonbladet och hade där flera olika roller. Han var aktiv både på ledarsidan med starka åsikter och som kulturjournalist och skrev på kultursidorna. Han inledde dock sin karriär på Aftonbladet som nöjesjournalist. Han är även författare till två böcker; ”Kraschad” och ”Olyckligt kär”. ”Kraschad är” en bok som handlar om hur det är att förlora mycket pengar på börsen och bygger delvis på Virtanens personliga erfarenheter. ”Olyckligt kär i ingen speciell” handlar om storstadslivet i Stockholm. Boken är skriven som en blogg och tar även upp ämnen som kärlek och musikfestivaler och har fått fina recensioner på landets kultursidor.

Fredrik Virtanens karriär

Fredrik Virtanen är ursprungligen från Motala där han föddes i november 1971. Efter studentexamen läste han på Fridhems folkhögskola och efter avslutad utbildning började Fredrik Virtanen att jobba som journalist. Han jobbade först vid Östgöta Correspondenten under flera år och fick sedan jobb på Aftonbladet som nöjesjournalist och senare även krönikör. Efter några år blev han Aftonbladets korrespondent i New York och han har även varit programledare för en talkshow som kallades ”Studio Virtanen” som sändes på TV8.

Fredrik Virtanens medverkan i radio

Fredrik Virtanen har även jobbat på Sveriges Radio P4 där han har intervjuat en rad svenska personligheter. Programmet hette ”Virtanen med…” och han intervjuade där till exempel Ewa Fröling, Morgan Alling, Stefan Löfvén, Tommy Körberg, Anders Borg, Susanna Alakoski och Beatrice Ask. Programmet var uppbyggt som ett öppenhjärtigt och personligt samtal mellan Virtanen och den inbjudne där gästen alltid fick välja musiken. Fredrik Virtanen har även medverkat i ett radioprogram tillsammans med Kikki Danielsson när de hade en pratshow som hette ”Virtanen och Kikki i P4”. Fredrik Virtanens intervjuteknik brukar beskrivas som mjuk men samtidigt bestämd. Tanken är att det ska vara trevligt att lyssna på samtidigt som gästerna ska konfronteras.

Fredrik Virtanens professionella karriär

Fredrik Virtanen är gift med skribenten Karolina Ramqvist och de har tillsammans ett barn. Virtanen har alltid varit idealist och med en vision att vilja förändra och påverka världen. Som ung skrev han artiklar för Kulturfront och lyssnade på progg. Med åren har Fredrik Virtanen blivit mindre radikal och har inte lika stora ambitioner att förändra världen som förr. När han under flera år jobbade som korrespondent i USA för Aftonbladet jobbade han intensivt tolv timmar varje dag. Han tecknade ett porträtt av George Bush och fick en exklusiv intervju med presidenten. När kriget i Irak bröt ut blev arbetet än mer intensivt och Fredrik Virtanen blev djupt påverkad av de krigsskildringar som han tvingades skriva och drabbades av ångestattacker.

Fredrik Virtanens namnbyte

Fredrik Virtanen har nyligen bytt namn till Karl Fredrik Ramqvist och har därmed tagit sin frus flicknamn. Namnbytet gjordes i februari 2018 och registrerades då vid Skatteverket i Stockholm. Hans fru däremot inte bytt namn och heter därför fortfarande Virtanen Ramqvist i efternamn enligt skatteverket. Fredrik Virtanen beskriver själv namnbytet som tämligen odramatiskt och att det för honom kändes helt naturligt att börja använda sin frus efternamn.