Hur du outsourcar framgångsrikt

Hur du outsourcar framgångsrikt

Fler och fler svenska företag använder sig av outsourcing. Det innebär att ett företag lägger ut en viss del av sin verksamhet på ett annat företag. Man kommer helt enkelt överens om att vissa produkter eller tjänster ska utföras av det andra företaget. Kanske funderar du som företagare på att köpa in varor eller tjänster från att annat företag? Det kan vid en första anblick kännas komplicerat men det behöver faktiskt inte vara så svårt!

Hur fungerar outsourcing?

Det kan finnas många anledningar till att man bestämmer sig för att outsourca en del av sin verksamhet. En del företagare har tidsbrist och hinner helt enkelt inte med alla sina åtaganden. Ibland saknar man den kompetensen som behövs för att tillhandahålla en tjänst eller en produkt. Det kan vara ett sätt att maximera sina utvecklingsmöjligheter och att öka marknadsandelar både lokalt och internationellt. Det är många gånger mer kostnadseffektivt att outsourca vissa sektorer. Man kan egentligen outsourca precis allting men det vanligaste är att man köper in olika tjänster inom IT och e-handel, mjukvaruutveckling och olika kundtjänster.

Vilket land ska man välja?

Det finns många olika länder som erbjuder outsourcing-tjänster och antalet bara ökar hela tiden. Indien och Filipinerna är två länder som många svenska företag har valt för sin outsourcing. I båda länderna finns det mycket kompetenta dataingenjörer och ländernas infrastruktur blir bara bättre och bättre. Nätverk byggs ut och fler och fler får tillgång till internet. Teknikutvecklingen har varit enorm de senaste åren och nu har en majoritet av befolkningen tillgång till datorer och smarta telefoner som är uppkopplade mot internet. Kostnadsläget är mycket lägre än i Sverige, man kan ofta halvera sina kostnader för att anställa ingenjörer jämfört med Sverige.

Hur lyckas man med en outsourcing?

Det är alltid en utmaning att genomföra en outsourcing, oavsett vilken sektor det gäller. Kulturskillnader blir ibland uppenbara hinder och det kan vara svårt med kommunikationen. Som svensk företagare bör du alltid ta hjälp i ditt outsourcing-projekt. Även om det kostar en del att kontraktera en svensk konsult som hjälper ditt företag så kommer du få igen pengarna tio gånger om. Välj en konsult som har bra referenser och som har kunskap om just er sektor och det land ni funderar på att outsourca till. Du som kund måste få ha kontroll på processen och arbetsstrukturer, tveka inte att ställa så mycket frågor du bara kan och fråga hur arbetsuppgifterna kommer att fördelas.