Vinprovning i Stockholm för en smakfull kväll

En vinprovning i Stockholm är något som många önskar sig. Detta är en perfekt present att ge bort – antingen till sig själv eller en vän. Att lära sig mer om vinets långa tradition och intressanta historia är ofta startskottet för en livslång hobby och här får du kunskaper om lagring för att kunna påbörja din vinsamling. Det finns alltid något nytt att lära om vinets värld och med en mångfald av smaker att få uppleva. För en bra grund att stå på får du veta mer om allt från vinodling, vinframställning och druvans betydelse och reder ut begrepp som maceration, bouqet och vikten av dekantering.

Unika smaker och aromer

Vindruvans betydelse för vinets kvalitet är ett ämne som ofta diskuteras vid en vinprovning i Stockholm. Det är upp till vinframställaren att kunna skilja druva från druvan vid sortering av skörden. Det är ett utav de viktigaste momenten när man framställer vin och därför behöver skörden sorteras vid ett flertal tillfällen. Det säger sig självt att druvsorten och druvans mogenhet och friskhet har störst inverkan på vinets arom, vilket också är beroende av flera andra element såsom framställningsprocessen och jordmån. För framställning av vin finns det ett hundratals olika druvsorter som alla representerar en unik smak. Chardonnay är en druva som de flesta känner till och som ofta kopplas samman med vinregioner som Bourgogne och Champagne. Härifrån kommer flera berömda och uppskattade viner. Smaken i denna druva är väldigt beroende av både klimat och jordart eftersom den i sig själv har en neutral smak. Andra kända vitvindrutor innefattar Sauvignon Blanc och Riesling. Dessa viner beskrivs ofta som friska, syrliga och fräscha även om Riesling ibland kan beskrivas som mer kryddig och rökig, vilket är en vanlig konsekvens av jordmån. Dessa viner är bättre för att lagras länge.

Andra druvor som ofta diskuteras under en vinprovning i Stockholm kan handla om Cabernet Sauvignon, Pinot Noir och Merlot. Dessa är bland de mest kända rödvinsdruvorna. Cabernet Sauvignon är en av världens mest spridda druvor eftersom den är lätt att anpassa efter olika klimat. Aromer kan kopplas till cederträ, svart vinbär och paprika och druvan har en tjockt skal, känd för sina fylliga och kraftiga viner. Det är en vanligt förekommande druva i det kända vindistriktet Bordeaux. Pinot Noir kopplas istället ofta samman med distriktet Bourgogne. Dessa viner tenderar att bli antingen syrligare och mycket tunnare, ofta med en arom av jordgubb eller smultron. Merlot ger ett lagringståligt vin och har en varierande smak där den beskrivs som allt från hallon till korint och lakrits. Under en vinprovning i Stockholm får du lära dig mycket mer om olika druvsorter och dess betydelse för vinets arom. Boka en vinprovining i stockholm: https://www.trekronorvin.se/butik/traditionell-vinprovning-i-stockholm/