Fastighetsboxar möjliggör säkrare postmottagning

Fastighetsboxar är fiffiga boxar för mottagning av post i flerfamiljshus. I trappuppgången i huset kan en sådan box placeras med enskilda fack för de olika hyresgästerna. Denna lösning har på senare år blivit en allt vanligare syn i svenska fastigheter. Trots detta är det fortfarande många som har frågor om dessa boxar. Nedan besvarar vi därför några av de vanliga frågor som ofta dyker upp!

Klicka in på fastighetsbox.nu om ni vill köpa fastighetsboxar till bästa pris.

Fördelarna med fastighetsboxar jämfört med enskilda brevlådor

Fördelarna med att använda fastighetsboxar istället för enskilda brevinkast eller brevlådor är flera:

  • Ett tryggt och säkert alternativ. En fastighetsbox är en lösning som gör mottagningen av post säkrare för de boende i fastigheten. Post- och telestyrelsen (PTS) har gjort bedömningen att den sammanlagda säkerheten är större när fastighetsboxar används. Detta jämfört med den konventionella lösningen, där varje enskild lägenhetsdörr är försedd med ett brevinkast. Skyddet anses bland annat vara större mot inbrott, buller och bränder.
  • Möjligt att motta större försändelser. En annan fördel med dessa boxar är att även vissa större försändelser kan tas emot. Det innebär att mindre paket i många fall kan levereras direkt till postinlägget i fastighetsboxen istället för till ett paketutlämningsställe. Det innebär att mottagaren slipper besöka sitt pakteutlämningsställe efter avisering för att hämta sitt paket. Med det sagt levereras naturligtvis större paket fortfarande antingen direkt till dörren eller till paketutlämningsstället.
  • Äldre och funktionshindrade kan slippa använda boxen. Fastighetsboxar är den lösning som de allra flesta boende i flerfamiljsfastigheter föredrar att använda. Men det finns vissa fall då denna lösning inte är särskilt lämplig. Vi tänker främst på de boende som är äldre eller funktionshindrade. Enligt direktiv från PTS ska PostNord göra en avvägning i dessa fall och eventuellt dela ut posten vid dörren istället, om den boende önskar denna lösning.
  • Som boende har du inget ansvar för boxen. En vanlig farhåga som vissa har är att man som boende skulle ha ett ansvar för fastighetsboxen. Så är dock inte fallet utan ansvaret för denna vilar hos fastighetsägaren. Undantagsfallet från denna regel är om det rör sig om en bostadsrättsförening – då är de boende i praktiken fastighetsägare. Det innebär att de boende och styrelsen för bostadsrättsföreningen är ansvariga för boxen.