Inreda barnrummet

Är det enklare att inreda ett barnrum än ett vardagsrum? Det är nog lika svårt att hitta rätt balans mellan funktion och estetik och få rätt känsla. Men på helt olika sätt.

 
Möbler till barnrummet
Det viktigaste rådet när det kommer till möbler till barnrummet är att inte tänka för smått. Det är lätt att lockas köpa så kallade barnmöbler som är söta och färgglada. De är också funktionella – till barnet växer. Sen är det mest bara i vägen. För att slippa byta ut möblerna är det lika bra att köpa ”vanliga” möbler på en gång. Eller i alla fall möbler som går att justera gällande dess storlek. Här finns exempelvis den klassiska Växa-Sängen som går att dra ut och göra längre allt eftersom barnet växer.

 
De som vill handla billigt kan med lätthet göra det på Second-Hand. I alla fall till den dagen då barnen har en åsikt om vad som ska vara i rummet. Ibland kommer den dagen fort – ibland inte alls.

 
Inredning
Att inreda i ett tema är alltid snyggt. Dessutom är det något som många barn uppskattar. Pirater, Fiskar, New York eller Hockey – det är bara fantasin som sätter stopp. Allt från planscher och sängkläder går att hitta i samma stil. Men låt tapeterna vara neutrala. Barnen brukar ändra intresse fortare än vad tapeter behöver bytas ut.

 
Måla eller tapet?
Det finns en mycket stor fördel med att måla väggarna. För det kommer barnen även att göra. Måla alltså. Det är betydligt svårare att ta bort en fläck på en mönstrad tapet än på en målad vägg. Om så behövs kan man alltid måla över fläcken vilket inte är speciellt svårt. Behöver man sätta upp en helt ny våd tapet är det krångligare.

 
Förvaring
Ett absolut måste för att inte barnrummet ska bli ett totalt kaos är förvaring. Lådor, skåp, kistor och burkar. Vad som helst – bara allt har sin plats.
Men framförallt – var kreativ – var som ett barn. Det är då det blir bäst.