Utskrifter

I Ota-ku i Tokyo ligger Canon Inc., ett japanskt företag som har specialiserat sig på att tillverka bildframställande föremål. Från början hette företaget Seikikogaku kenkyusho, vilket betyder Precision Optical Industry Co. Ltd. 1934 producerade de den första 35 mm kameran i Japan, som de kallade Kwanon, och därifrån tog de sen sitt nya namn som blev Canon 1947. Canon kommer från den buddistiska gudinnan Guan Yin, Kannon på japanska.

Firmans historia är lång eftersom de grundades redan innan andra världskriget, 1937. Sen dess har alltså detta japanska storföretag spridit högteknologiska produkter i världen, alla med utmärkt kvalitet och nyskapande funktioner som begeistrat de flesta.

Företagets historia

Tre vänner grundade alltså Canon 1937 när de började göra kameror. Från början hade de inte ens egen glastillverkning, utan köpte linser av numera konkurrenten Nikon. Under flera årtionden satsade Canon bara på att göra riktigt bra kameror. De kom med sin första röntgenkamera redan 1940; 1958 tillverkade de en lins som kunde zooma, och den blev därför populär inom tv-industrin. Bara ett år senare kom Canon med den kända Reflex Zoom 8, som blev världens första filmkamera med zoom-funktion.

1964 kom Canola 130, en miniräknare med 10 sifferplatser, vilket var en klar förbättring till den miniräknare som britterna hade presenterat bara två år tidigare. Så småningom började Canon göra kameror med inbyggda micro-datorer, de gjorde reklam i National Geographic, och digitala kameror som blev mindre och mindre. 2005 kom den första videokameran som filmade i HD-kvalitet. Under hela 2000-talet har Canon ägnat sig åt att köpa upp olika företag för att förstora sitt imperium.

Produkter som levererar

Förutom kamerorna, som satte Canon på kartan, så tillverkar företaget också andra saker, som hjälper till med bildproduktion, som till exempel videokameror, kopieringsapparater och skrivare. Dessutom tillverkar de – vilket kanske inte så många känner till –  även medicinsk utrustning.

Deras digitalkameror används dagligen av både amatörer och professionella fotografer. Den avdelning som drar in mest pengar till företaget är utan tvekan deras kopieringsapparater, som används av stora företag världen över. Här finns både små serier med apparater för de mindre firmorna, men också enorma tryckpressar som hanterar både stora format och stora upplagor.

När man ser utbudet skrivare är Canon och HP två av de mest välkända. Genom åren har det kommit en hel del modeller som alla fyllt sin funktion. Oavsett val av skrivare är färgkassetter någonting man behöver skaffa kontinuerligt om man skriver ut mycket. Toner och bläck till HP, Canon samt andra tillverkare finns att köpa överallt inom hemelektronik, kontor och även vissa stormarknader.