Vad krävs av ett bra hemlarm?

Vad krävs av ett bra hemlarm?

Hemlarm kan uppfattas som ett ganska brett begrepp. Vad innebär det egentligen? Inbrottsskydd är kanske den största delen av det, men även till exempel rökdetektorer som är uppkopplade till larmcentral är viktigt för många. I den här texten kan du läsa om funktioner som ett gott hemlarm kan ha.

Inbrottsskyddet

Skydd mot inbrott är kanske den största anledningen till att man larmar bostaden, och det är nog det som de allra flesta förknippar med just hemlarm. Hur larmen skyddar mot inbrott varierar mellan olika fabrikat, men vanligt är att det görs med hjälp av kameror och vibrationsdetektorer.

En stor aktör på den svenska marknaden kan även erbjuda sina kunder funktionen att stoppa aktiva inbrott. Detta med hjälp av en så kallad rökgenerator. Generatorn sprider mycket tät i rummet, vilket gör det svårt för tjuven att orientera sig. Att spana efter stöldgods blir plötsligt riktigt svårt. Röken är ofarlig – men kan visa sig vara mycket effektiv.

Oavsett vad som triggar larmet, är det många som föredrar att det är direkt uppkopplat till en larmcentral. Det vill säga att när larmet går, når det operatörer som snabbt kan skicka väktare eller vidta andra lämpliga åtgärder. Det ökar chansen för att tjuven inte hinner göra färdigt sitt jobb, och att denne kan gripas.

Brandskydd

Ett brandskydd, till exempel med rökdetektorer som är uppkopplade till larmcentral, kan vara skillnaden mellan liv och död. En aktör på den svenska marknaden har ett upplägg där larmcentralen kan prata, se och höra personerna i bostaden om en rökdetektor går igång. Om två detektorer går igång, kan räddningstjänst ringas direkt, även om ingen är hemma.

Smarta funktioner i ett hemlarm

Många larmföretag erbjuder sina kunder smarta funktioner tillsammans med ett hemlarm. Ett större svenskt bolag har till exempel något de kallar för smart plugs, som gör det möjligt att fjärrstyra belysningen i hemmet.

De har även en funktion som de kallar för klimatdetektorn. Med den kan du få en notis i mobilen när till exempel luftfuktigheten överstiger en inställd gräns. Särskilt användbart är detta i utrymmen som källare, vind eller krypgrund. En hög luftfuktighet kan innebära problem med mögel, kvalster och fuktskador.

Andra saker att titta efter:

  • Prisnivåer
  • Kundservice
  • Hur smidig appen är att använda (ett modernt larm kommer som regel med en app).